Nasıl Profesyonel Olunur?


Çoğu tasarımcı doğuştan yetenekli olduğunu düşünür. Tasarımcı olmak için yeterli değildir ama doğuştan gelen bu yetenek…
İyi bir tasarımcı olabilmek için ne doğuştan gelen yetenek, ne çok çalışmak yeter. Öncelikli hedef profesyonellik olmalı her zaman.
Peki nasıl profesyonel grafik tasarımcı olunur?
• Kısa vadeli, küçük hedefler koyun kendinize ve adım adım ilerleyin. Büyük hedefler ve koşar adımlardan olabildiğince uzak durun.
• Herkesin fikrini alın, fikirlere ve yapılan yorumlara değer verin, saygı duymayı, saygı duyulmaktan çok önemseyin, ama asla emin olduğunuz doğrulardan vazgeçmeyin.
• Herşeye bir anda hakim olamazsınız, kendinize zaman tanıyın. Bir anda grafik tasarımının her alanında iyi tasarımlar çıkaramazsınız. Önceliğinizi ölçüp tartıp, doğru belirleyin. Baskı grafiğini ve web grafiğini aynı anda öğrenemezsiniz.
• Benim tavsiyem öncelikli olarak baskı grafiği üzerine yönelmeniz, peki neden baskı?
Baskı grafiği sizi dikkatli, özenli ve titiz çalışmaya mecbur eder, çünkü yapacağınız tasarımdaki en küçük bir hatanın bile geri dönüşü yoktur. Basılı bir materyal üzerinde değişiklik yapamayacağınıza göre tasarımınızı yaparken baskıdan sonra ‘keşke’ dememek için herşeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmek zorundasınız.
• Web grafiğinde ise genelde rahat çalışır tasarımcılar, çünkü web grafiğinde doğabilecek sorunlar en azından daha telafisi kolay durumlardır. Ayrıca web tasarımının belli standartları vardır ve bunların çok fazla dışına çıkma lüksüne sahip değilsiniz ya da çıkarsanız tasarımınız bir web sitesine dönüşmeden sadece tasarım olarak elinizde kalır.
Gelelim profesyonelliğin olmazsa olmazlarına…
Gerçek bir profesyonel olmaya karar verdiysek artık aşağıdaki adımları takip etmek bizim için ekstra değil adeta kaçınılmaz. 

• Yapacağınız tasarımı en etkili oluşturabileceğiniz programı seçin.
Kesinlikle tüm çalışmalarınızı tek bir program üzerinde yapmayın. Her programın belirli bir alanda özgünlüğü ve başarısı vardır.
• Profesyoneller, profesyonel programlarla çalışır.
Adobe ürünlerinden asla şaşmayın. İster baskı grafiği üzerine çalışın, ister web grafiği başarılı çalışmalara imza atmak için program seçimi oldukça önemlidir.
• Çok sayfalı dergi, kitap, katalog vb. işleriniz için Adobe InDesign’ı kullanın.
Özellikle master sayfa özelliği ile InDesign çok sayfalı işlerinizde adeta can simidiniz oluyor ve gayet seri ve hızlı bir şekilde tasarım yapmanın keyfini yaşıyorsunuz.
• Daha az sayfalı özellikle vektörel illüstrasyonların ağırlıklı kullanılacağı işleriniz için Adobe Illustrator sizin için muhteşem bir tasarım aracı.
• Adobe InDesign ve Adobe Illustrator kullanırken yardımcı bir programa ihtiyaç duyacaksınız ve o yardımcınız hiç şüphesizki Adobe Photoshop…


Vektörel tabanlı Adobe InDesign ve Adobe Illustrator’de tasarımlarınıza hayat verirken pixel tabanlı Adobe Photoshop sizlere çalışmalarınıza kullanacağınız resimleri düzenleme, görselleştirme imkanını geniş bir vizyonda sunuyor.
• Adobe Photoshop aynı zamanda web grafiğinde de çok yaygın kullanılan oldukça başarılı bir programdır. Photoshop aracılığıyla etkileyici web grafikleri tasarlamak işten bile değil.
• Web grafiği demişken, Adobe Fireworks aracılığıyla da görsel gücü yüksek grafikler hazırlanmaktadır. Adobe Fireworks web grafiğinde en çok tercih edilen programlardan biridir.
Kısacası profesyonel çalışmalar için Adobe’un her alanda kalitesini ispatlamış programları mevcuttur. Adobe ürünlerini özellikle Macintosh ortamında kullanmanızı altını çizerek tekrar vurguluyorum. Bu maddeleri uygulamaya karar verdiyseniz, siz kabuğunuzu kırdınız ve rakiplerinizden 1-0 öndesiniz bile! Artık tek yapmanız gereken emin adımlarla ilerlemek, yolunuz açık olsun… 

Yusuf Tercan

http://www.vektorelcizim.net/nasil-profesyonel-olunur/

2leep